Ce antidepresiv e bun pentru tine

Ce antidepresiv e bun pentru tine
Spread the love

Ce antidepresiv e bun pentru tine

Ce antidepresiv e bun pentru tine,

Căutarea de a găsi  medicamentul antidepresiv potrivit  se poate simți foarte „locută sau ratată”. Deși poate părea puțin întâmplător modul în care medicii aleg ce antidepresiv să vă prescrie, există într-adevăr o anumită logică.

De fapt, există chiar diagrame de flux, numite  algoritmi , care conturează o progresie logică pe care medicii o pot urma pentru a determina care este cel mai bun antidepresiv pentru tine. Acești algoritmi se bazează pe cunoștințele actuale din domeniul medical despre ce tip de antidepresiv funcționează cel mai bine pentru ce pacient.

Totuși, nu se poate spune la ce poți sau nu să răspunzi. De fapt, mulți oameni nu răspund la primul lor antidepresiv sau au reacții adverse nedorite , așa că trebuie să încerce o a doua, a treia sau a patra opțiune înainte de a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru ei.

Până la 80% dintre oameni răspund în cele din urmă la tratamentul pentru depresie, așa că există toate motivele pentru a avea speranța că vei ajunge pe cel potrivit pentru tine.

Factori de luat în considerare

Există mulți factori care sunt luați în considerare atunci când un medic alege un antidepresiv pentru dvs. – dincolo de  tipul de depresie  cu care trăiți.

Simptomele dvs

Ce antidepresiv e bun pentru tine,

Unele antidepresive pot face o dublă sarcină. De exemplu, dacă ați pierdut în greutate pentru că nu mâncați, medicul dumneavoastră ar putea decide să vă administreze un antidepresiv despre care se știe că provoacă creștere în greutate. Dacă întâmpinați probleme cu somnul, medicul dumneavoastră ar putea alege unul pe care îl puteți  lua înainte de culcare,  care vă face somn.

Alte exemple de antidepresive care pot avea funcții duble includ:

  • Renunțarea la fumat : Wellbutrin (bupropion) este de fapt același medicament ca medicamentul popular de renunțare la fumat vândut sub numele de marcă Zyban . Pentru un fumător, Wellbutrin poate fi alegerea logică pentru a elimina depresia și pentru a ajuta la renunțarea la fumat.
  • Neuropatie : Atât antidepresivele triciclice, cât și inhibitorii recaptării serotoninei-norepinefrinei  (SNRI) Cymbalta (duloxetina) și Effexor (venlafaxină) s-au dovedit a fi utile. 
  • Enurezis : Deși antidepresivele triciclice tind să fie utilizate mai rar decât unele dintre formulările mai noi, pentru cei care se luptă cu enurezis, Tofranil (imipramină) poate ajuta la ambele probleme.
  • Tulburări de învățare : se crede că unele antidepresive pot avea un beneficiu secundar de a ajuta cu unele dificultăți de învățare. Dacă acesta sunteți dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră dacă unul dintre aceste medicamente poate funcționa pentru dvs.

Efecte secundare potențiale

Dacă ați mai luat un antidepresiv, medicul dumneavoastră va dori să știe ce efecte secundare au fost deosebit de deranjante pentru dumneavoastră. Dacă luați un medicament care are efecte secundare pe care le considerați intolerabile, este mai puțin probabil să rămâneți pe el, așa că scopul este alegerea unuia care vă dă cele mai puține efecte secundare.Acest lucru poate dura câteva încercări și erori.

Alte medicamente pe care le luați

Ce antidepresiv e bun pentru tine,

Unele medicamente, inclusiv antibioticele și steroizii, pot interacționa cu antidepresivele, așa că medicul dumneavoastră trebuie să știe ce alte medicamente (inclusiv fără prescripție medicală, prescrise, vitamine și suplimente) luați pentru a lua cea mai bună decizie.

Alte afecțiuni de sănătate pe care le aveți

Din nou, unele antidepresive pot face o datorie dublă atât cu boli fizice, cât și psihice. Deci, de exemplu, dacă aveți tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate ( ADHD ) și depresie, luarea unui medicament precum Wellbutrin (bupropion) vă poate ajuta pe ambele. Din punct de vedere fizic, dacă aveți fibromialgie sau durere cronică, medicul dumneavoastră vă poate prescrie Cymbalta (duloxetina), deoarece poate ajuta atât cu durerea, cât și cu depresia. 

Când prescrieți un antidepresiv, primul obiectiv ar trebui să fie tratarea depresiei.

Uneori, acest lucru poate însemna alegerea unui antidepresiv care are mai multe șanse să provoace creștere în greutate chiar și la cineva care este supraponderal sau alegerea unui antidepresiv care nu tratează o altă afecțiune pe care o are persoana, chiar dacă această opțiune pare a fi disponibilă.

Istoricul familiei tale

În special pentru părinți sau frați, modul în care a funcționat un medicament pentru ei este un bun indicator al modului în care ar putea funcționa, sau nu, pentru dvs.

Indiferent dacă sunteți însărcinată sau alăptați

Deoarece antidepresivele pot avea un efect asupra copilului, medicul dumneavoastră va dori să se ferească de antidepresivele care s-au dovedit a fi dăunătoare. Tu și medicul dumneavoastră va trebui să găsiți cel mai bun plan pentru a vă gestiona depresia în timp ce sunteți însărcinată sau vă gândiți . de a rămâne însărcinată sau de alăptare.

Asigurări de sănătate și costuri

Unele antidepresive mai noi nu au încă o formă generică disponibilă și poate costisitoare, ceea ce poate influența alegerea medicului dumneavoastră.

Utilizări On și Off-Label

Ce antidepresiv e bun pentru tine,

De asemenea, este important să se facă o distincție între utilizările pe etichetă și cele în afara etichetei medicamentelor. Utilizarea pe etichetă înseamnă că medicamentul a primit aprobarea FDA pentru acea indicație. 

Utilizarea în afara etichetei nu înseamnă că un medicament nu este util, ci mai degrabă că nu are încă aprobarea FDA pentru acea indicație. De asemenea, este important ca oamenii să știe că unii medici sunt mai dispuși decât alții să ia în considerare prescrierea de medicamente fără etichetă.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să lucrați împreună cu medicul dumneavoastră ca o echipă pentru a găsi antidepresivul potrivit. Nimeni nu-ți cunoaște corpul mai bine decât tine și nu-ți înțelege preferințele la fel de bine ca tine.

Bariere în găsirea tratamentului potrivit

Efectele secundare, așa cum s-a menționat mai sus, pot prezenta bariere majore în găsirea medicamentului potrivit pentru dvs. Acesta este punctul în care medicul și pacientul trebuie să lucreze împreună pentru a găsi o soluție cu care pacientul poate trăi.

Opțiunile pot include următoarele:

  • Acceptarea efectului secundar ca un compromis pentru ameliorarea depresiei
  • Creșterea cu alte medicamente (folosind mai mult de un medicament împreună pentru a controla depresia și/sau a ameliora efectele secundare)
  • Încercarea unui nou medicament

Medicul dumneavoastră ar trebui să încerce întotdeauna să găsească medicamentul care oferă cea mai bună ameliorare a depresiei cu cele mai puține efecte secundare pentru dvs., dar rețineți că, din păcate, niciun medicament nu va fi perfect. Există două efecte secundare pe care oamenii par să le găsească cele mai deranjante: disfuncția sexuală și creșterea în greutate.

Efecte secundare sexuale

Unul dintre simptomele clasice ale depresiei este pierderea apetitului sexual. În mod ironic, multe dintre medicamentele folosite pentru a trata depresia pot provoca, de asemenea, efecte secundare sexuale.

Dacă aceste probleme vă afectează și nu le puteți tolera, Serzone ( nefazodonă ), Trintellix (vortioxetină), Wellbutrin (bupropion) și Remeron (mirtazapină) sunt medicamente care au mai puține efecte secundare sexuale.Desigur, aceste medicamente pot avea alte efecte secundare.

Creștere în greutate

Creșterea în greutate cu antidepresive este un alt efect secundar reclamat frecvent. În acest departament, Paxil (paroxetină) și Remeron (mirtazapină) sunt doi dintre cei mai rău infractori. Effexor (venlafaxină), Wellbutrin (bupropion) și Prozac (fluoxetină) sunt antidepresive care nu sunt la fel de probabil să provoace creștere în greutate și multe oamenii chiar slăbesc câteva kilograme.

Dar din nou, fiecare este diferit. Unii oameni se îngrașă cu medicamente puțin probabil să provoace creștere în greutate și slăbesc cu cele care adesea provoacă creșterea în greutate.

Efectele secundare nu sunt întotdeauna rele

Credeți sau nu, efectele secundare nu sunt neapărat un lucru rău. Un medicament precum Prozac care suprimă pofta de mâncare poate să nu fie de dorit pentru cineva care are o tulburare de alimentație sau este prea slab, dar poate fi util pentru cineva care are diabet sau este supraponderal.

În același sens, un medicament care crește apetitul, cum ar fi Paxil (paroxetină) sau Remeron (mirtazapină), ar putea aduce beneficii unei persoane subponderale, în timp ce poate cauza probleme pentru cineva care este supraponderal. Același lucru este valabil și pentru antidepresivele care sunt stimulatoare și pentru cele care sunt sedative.

Un antidepresiv care tinde să fie stimulant, cum ar fi Wellbutrin (bupropion), poate fi util pentru cineva cu o depresie vegetativă sau pentru cineva care pare să nu aibă energie, dar ar putea fi alegerea greșită pentru cineva care trăiește cu o tulburare de anxietate în plus față de depresie.

În același mod, un antidepresiv sedativ, cum ar fi mirtazapina, ar putea funcționa bine pentru cineva care este anxios, dar ar putea fi alegerea greșită pentru cineva care simte deja o lipsă totală de energie din cauza depresiei. Din nou, este important să ne amintim că fiecare persoană este diferită.

Găsirea celui mai bun antidepresiv pentru tine poate fi nevoie de încercări și erori. Când începeți un nou medicament, monitorizați-vă simptomele timp de câteva săptămâni și raportați-l medicului care vă prescrie. Fiți pregătit să aveți o conversație deschisă și sinceră despre experiența dvs. – ce funcționează pentru dvs. și ce nu. Împreună, puteți determina planul de tratament potrivit pentru dvs.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Ce antidepresiv e bun pentru tine

Un comentariu la „Ce antidepresiv e bun pentru tine

Lasă un răspuns

Derulează în sus