Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar
Spread the love

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar are mai multe cauze posibile. În timp ce fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, există mulți alți factori de risc.

Acest articol analizează cele mai frecvente cauze și factori de risc ai cancerului pulmonar. De asemenea, vă ajută să identificați riscurile de cancer pulmonar, astfel încât să puteți face alegeri de stil de viață pentru a reduce aceste riscuri.

Cauze comune și factori de risc

O cauză este ceva care contribuie direct la dezvoltarea unei boli. De exemplu, o persoană poate avea cancer pulmonar cauzat de fumat. În schimb, un factor de risc este ceva care ar putea provoca dezvoltarea unei boli, dar nu a făcut-o încă. Dacă ești fumător, dar nu ai cancer pulmonar, atunci fumatul este pur și simplu un factor de risc pentru cancerul pulmonar.

Cancerul pulmonar este legat de o serie de cauze posibile și factori de risc. O persoană poate dezvolta cancer pulmonar din cauza expunerii la substanțe chimice sau din cauza geneticii. Uneori nu există o cauză clară. Persoanele care nu au fumat niciodată și nu au expunere pe termen lung la substanțe chimice, de exemplu, pot dezvolta în continuare cancer pulmonar. Cea mai frecventă cauză, însă, este fumatul.

Fumat

Fumatul este responsabil pentru aproximativ 80% până la 90% din decesele cauzate de cancer pulmonar în Statele Unite. Riscul ca cineva care fumează să dezvolte cancer pulmonar este de 15 până la 30 de ori mai mare decât cel al unui nefumător. 

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Riscul de boli de inima scade atunci cand renunti la fumat. Din păcate, riscul de cancer pulmonar poate persista ani sau chiar decenii după ce ați renunțat. De fapt, majoritatea oamenilor care dezvoltă cancer pulmonar astăzi nu sunt fumători, ci foști fumători . 

Aproximativ 10% până la 20% din decesele cauzate de cancer pulmonar în Statele Unite apar la nefumători.  La nivel mondial, se estimează că 25% dintre pacienții cu cancer pulmonar nu fumează niciodată. 

Fumatul de trabucuri este mai puțin periculos decât fumatul de țigară. Cu toate acestea, fumătorii de trabucuri au șanse de 11 ori mai mari de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumătorii. 4 Există o dezbatere dacă fumatul marijuana crește riscul de cancer pulmonar. Există, totuși, dovezi bune că  fumatul de narghilea  (fumatul unei pipe de apă) crește riscul. 

Cancerul pulmonar nu este singurul tip de cancer care este legat de fumat. Multe tipuri de cancer ale sistemului digestiv, precum și un tip de leucemie, sunt legate de fumat. Este important să renunți chiar și dacă ai deja cancer, deoarece renunțarea la fumat poate  îmbunătăți supraviețuirea .

Vârstă

Vârsta este un factor de risc important pentru cancerul pulmonar. Boala devine mai frecventă odată cu vârsta. Acesta este motivul pentru care US Preventive Services Task Force recomandă screening-uri pentru cancerul pulmonar pentru persoanele de peste 50 de ani care au un istoric de fumat.

Acestea fiind spuse, adulții tineri și uneori chiar și copiii pot dezvolta cancer pulmonar.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Ghid de screening

Screeningul cancerului pulmonar  este recomandat persoanelor între 50 și 80 de ani care:

 • Ai un istoric de fumat de cel puțin 20 de pachete-ani
 • Continuați să fumați sau renunțați la fumat în ultimii 15 ani

Pentru a calcula pachetele-ani , înmulțiți numărul de pachete fumate pe zi cu numărul de ani fumați. De exemplu: 2 pachete pe zi ori 10 ani este egal cu 20 pachet-ani.

În funcție de ceilalți factori de risc, dumneavoastră și furnizorul dumneavoastră de asistență medicală puteți lua în considerare efectuarea de screening în afara acestor ghiduri.

Radon

Expunerea la radon în casă este a doua cauză de cancer pulmonar. Este, de asemenea, principala cauză a cancerului pulmonar la nefumători. 

Radonul este un gaz invizibil. Poate pătrunde într-o locuință prin crăpăturile din fundație sau pereți și prin goluri din jurul țevilor de serviciu și alte rute unde gazul se infiltrează.

Radonul se găsește în case din toate cele 50 de state și din întreaga lume. Nu are culoare sau miros, așa că este posibil să nu știți dacă sunteți expus. Singura modalitate de a afla dacă sunteți în pericol este să vă testați casa . Dacă se găsește radon, există modalități de a reduce nivelurile.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) estimează că există 21.000 de decese prin cancer pulmonar în fiecare an legate de radon.

Fumul pasiv

În 2013, un mare studiu de cohortă prospectiv pe peste 76.000 de femei a confirmat o asociere puternică între fumatul de țigară și cancerul pulmonar, dar nu a găsit nicio legătură între boală și fumatul pasiv. 

De atunci, a existat un vast corp de cercetări care constată că fumatul pasiv crește riscul de cancer pulmonar pentru nefumători cu 20% până la 30%. Acum se crede că fumatul pasiv este responsabil pentru aproximativ 7.000 de cazuri de cancer pulmonar în fiecare an în Statele Unite. 

Cancerul pulmonar nu este singurul risc asociat fumatului pasiv. Societatea Americană de Cancer spune că există dovezi care sugerează că este legată de cancerul laringelui, al nasului și chiar al cancerului de sân.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Poluarea aerului

În 2013, poluarea exterioară a fost clasificată drept cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului. Un cancerigen este o substanță care cauzează cancer. Poluarea aerului conține particule minuscule care sunt legate de ardere și de subproduse chimice din surse industriale și din alte surse.

Poluarea interioară este, de asemenea, o problemă. Cărbunele este folosit pentru gătit și încălzire în China și în alte părți ale lumii, de exemplu. Sobele cu lemne folosite în țările în curs de dezvoltare creează, de asemenea, riscuri. Sobele moderne cu gaz slab ventilate pot emite monoxid de carbon, dioxid de azot și formaldehidă în casă.

Expunerea chimică

Expunerea la substanțe chimice și substanțe este un alt factor de risc important pentru cancerul pulmonar, mai ales atunci când este combinată cu fumatul. 

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Ați putea fi expus la unele dintre acestea acasă, dar expunerea la locul de muncă poate fi mai probabilă. Unele substanțe chimice asociate cu cancerul pulmonar includ: 

 • Formaldehidă
 • Azbest
 • Silice
 • Crom
 • Arsenic
 • Compuși de nichel
 • HAP (hidrocarburi aromatice policiclice)
 • Clorură de vinil
 • Praf de lemn

Unele ocupații asociate cu un risc pulmonar crescut includ:

 • Conducerea unui camion
 • Sablare cu nisip
 • Prelucrarea metalelor
 • Imprimare
 • Fabricarea ceramicii
 • Exploatarea uraniului
 • Fabricarea sticlei

Verificați Fișa cu date de securitate a materialelor (MSDS) pentru orice substanțe chimice la care ați putea fi expus la locul de muncă. Angajatorii din SUA sunt obligați să le furnizeze, așa că dacă nu le aveți, întrebați.

Radiația

Expunerea la radiații de mare energie este un factor de risc pentru cancerul pulmonar. Acest tip de expunere ar putea proveni de la raze X și alte radiații în îngrijirea sănătății, sau de la niveluri ridicate ale unei radiații mai generale din mediu. 

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Persoanele cu cancer care sunt supuse radioterapiei la piept au un risc crescut de cancer pulmonar. Acest tip de terapie se poate face după o mastectomie cu cancer de sân sau pentru cineva cu boala Hodgkin . Riscul este mai mare atunci când radiațiile sunt primite la o vârstă mai fragedă. De asemenea, poate varia în funcție de doza de radiație.

Boli pulmonare 

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și cancerul pulmonar sunt ambele cauzate de fumat. BPOC este, de asemenea, un factor de risc  pentru cancerul pulmonar. Aceasta înseamnă că o persoană cu BPOC are mult mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar decât cineva care a fumat aceeași cantitate. Același lucru este valabil dacă ambii indivizi nu au fumat niciodată. 

În general, șansa ca cineva care are BPOC să dezvolte cancer pulmonar este de două până la patru ori mai mare decât cineva care nu are BPOC. Riscul este și mai mare pentru fumătorii înrăiți. 

Astmul și tuberculoza par a fi, de asemenea, factori de risc. Fibroza pulmonară idiopatică poate crește riscul de cancer pulmonar cu până la 20%. 

Conditii medicale 

Persoanele cu anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni de sănătate par să aibă un risc crescut de cancer pulmonar. Acest lucru se poate datora geneticii sau altor cauze. Acestea includ:

 • boala Hodgkin
 • Limfom non-Hodgkin
 • Cancer testicular
 • Cancerele capului și gâtului
 • Cancer esofagian
 • Cancerele de vezică și rinichi
 • Cancer cervical

Beneficiarii de transplant de organe prezintă, de asemenea, un risc mai mare de cancer pulmonar.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Infecții

10% dintre cancerele din Statele Unite și aproximativ 25% din întreaga lume sunt legate de boli infecțioase. 

Studiile au descoperit o asociere între infecția cu papilomavirus uman (HPV) și cancerul pulmonar.  Nu se știe încă dacă aceasta este pur și simplu o corelație sau dacă HPV este o cauză reală.

Genetica

În general, aproximativ 8% din cazurile de cancer pulmonar sunt considerate ereditare. Factorii genetici sunt mai predispuși să funcționeze atunci când cancerul pulmonar se dezvoltă la nefumători, femei și persoanele sub 60 de ani. 

A avea o rudă de gradul I cu cancer pulmonar dublează riscul de a dezvolta singur cancer pulmonar. Rudele de gradul I includ părinții, frații și copiii. A avea o rudă de gradul doi cu cancer pulmonar crește riscul cu aproximativ 30%.  Rudele de gradul doi includ mătuși, unchi, nepoți și nepoate.

Cardiovascular

Angiotensină-inhibitorii enzimei de conversie (inhibitorii ECA) sunt utilizați pentru a trata hipertensiunea arterială. Ei au ridicat îngrijorări ca factori de risc pentru cancerul pulmonar din câteva motive. Aceste medicamente cresc bradikinina, o peptidă din plămâni despre care se știe că stimulează creșterea cancerului pulmonar. De asemenea, provoacă acumularea de substanță P, un compus care ajută la transmiterea semnalelor nervoase. Substanța P a fost asociată cu creșterea cancerului. 

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Un studiu din 2018, efectuat pe peste 300.000 de persoane, a constatat că cei care au folosit inhibitori ai ECA aveau 14% mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar. Riscul a venit cu utilizarea pe termen lung și nu a devenit clar decât după cel puțin cinci ani de utilizare. Cel mai mare risc a fost legat de mai mult de 10 ani de utilizare. Medicamentele utilizate în studiu au inclus:

 • Altace (ramipril)
 • Zestril sau Prinivil (lisinopril)
 • Coversyl (perindopril) 

Un număr crescut de trombocite poate fi, de asemenea, un factor de risc. Un studiu din 2019 care a comparat aproape 30.000 de persoane cu cancer pulmonar cu peste 56.000 de persoane fără boală a constatat că un număr crescut de trombocite a fost asociat cu un risc crescut. Persoanele cu un număr mare au avut cu 62% mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar fără celule mici și cu 200% mai multe șanse de a face cancer pulmonar cu celule mici. 

Cercetătorii cred că numărul mare de trombocite ar putea juca un rol direct în dezvoltarea bolii.

 Cum tratează inhibitorii ECA insuficiența cardiacă

Factori de risc pentru stilul de viață

Fumatul și expunerea la fumatul pasiv sunt doi factori de risc majori pe care îi puteți modifica. Dacă aveți dificultăți să renunțați, discutați cu furnizorul de asistență medicală despre opțiunile de asistență, cum ar fi ajutoarele pentru încetare .

În plus, examinează-ți obiceiurile generale pentru a vedea dacă poți face modificări suplimentare care îți pot reduce riscul de cancer pulmonar.

Dietă și suplimente alimentare

Asociația Americană a Plămânilor (ALA) recomandă o dietă bogată în fructe și legume și săracă în carne roșie și procesată și zahăr procesat. 22 Nu există nicio legătură directă între zahăr și cancerul pulmonar sau orice hrană și cancerul pulmonar. Cu toate acestea, mezelurile, cum ar fi cârnații și metodele de gătit prăjite, pot fi asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar. 

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

De asemenea, ALA avertizează că fumătorii ar trebui să evite să ia suplimente de beta-caroten. Beta-carotenul este un carotenoid, care este un antioxidant care se găsește în plantele galbene, portocalii și roșii și în fructele acestora. Unele studii sugerează că carotenoizii scad riscul de cancer pulmonar, dar rezultatele sunt mixte. Alte studii au descoperit că suplimentele în doze mari de vitamina A pot fi dăunătoare. 

Alcool

Unele studii au descoperit că consumul de alcool este legat de cancerul pulmonar, dar sunt necesare mai multe cercetări. O analiză anterioară a 3.137 de cazuri de cancer pulmonar a constatat că persoanele care consumau cel puțin 30 de grame (0,6 uncii) de alcool pur pe zi aveau un risc puțin mai mare de cancer pulmonar. 

Semne și simptome ale alcoolismului

Rezumat

Fumatul și expunerea la radon sunt principalele cauze ale cancerului pulmonar în Statele Unite, dar nu sunt singurele. Structura dvs. genetică, celelalte afecțiuni și tratamente medicale, locul de muncă, factorii de stil de viață sau chiar poluarea aerului din comunitatea dvs. pot contribui la riscul de cancer pulmonar.

Cunoașterea cauzelor și a factorilor de risc ai cancerului pulmonar este importantă pentru alegerea stilului de viață. Evitarea sau renunțarea la fumat poate fi în fruntea listei, dar fumatul nu este singura cauză posibilă a cancerului pulmonar.

Unii oameni nu știu niciodată cu adevărat cauza cancerului pulmonar. Este posibil, totuși, să se reducă acele riscuri care sunt clare.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Dacă aveți îngrijorări cu privire la sănătatea plămânilor, este important să spuneți imediat furnizorului de servicii medicale. Aproximativ 40% dintre oameni sunt diagnosticați când cancerul pulmonar a progresat deja în stadiul 4. În această etapă, intervenția chirurgicală curativă nu este posibilă și rata de supraviețuire la cinci ani este de doar 4%. În schimb, ratele de supraviețuire sunt mult mai mari atunci când cancerul este diagnosticat în stadii mai timpurii.

Asigurați-vă că întrebați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dacă screening-ul cancerului pulmonar este potrivit pentru dvs.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Un comentariu la „Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Lasă un răspuns

Derulează în sus