Când depresia și anxietatea apar împreună

Când depresia și anxietatea apar împreună
Spread the love

Când depresia și anxietatea apar împreună

Când depresia și anxietatea apar împreună, este posibil să aveți atât depresie, cât și anxietate în același timp. Mulți oameni cu anxietate trec prin crize ocazionale de depresie.

Depresie și anxietate

Simptomele depresiei și anxietății apar adesea concomitent în anumite tulburări. De fapt, conform Institutului Național de Sănătate Mintală, depresia

majoră însoțește adesea tulburarea de panică și alte tulburări de anxietate . În timp ce depresia și anxietatea au caracteristici clinice distincte, există unele suprapuneri de simptome. De exemplu, atât în ​​depresie, cât și în anxietate, iritabilitatea, scăderea concentrării și somnul afectat sunt frecvente.

Nu este neobișnuit să experimentați perioade ocazionale și scurte de sentimente de dezamăgire și anxietate. Aceste episoade nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare și, odată trecute, puteți relua viața ca de obicei.

Dacă suferiți de depresie și anxietate, iar simptomele sunt prezente mai mult de două săptămâni, reapar frecvent sau interferează cu modul în care vă trăiți viața, este timpul să obțineți ajutor .

Depresie

Cu toții ne-am simțit „triști” sau „albaștri” la un moment dat. Crizele rare de depresie care

 durează doar câteva zile nu sunt de obicei o problemă pentru majoritatea oamenilor. Dar, depresia clinică – tipul pentru care oamenii caută ajutor – este o poveste diferită. DSM 5 3 folosește termenul „tulburare depresivă majoră” pentru a clasifica și diagnostica depresia clinică. Episoadele depresive majore sunt caracteristicile distinctive ale acestui tip de depresie. Aceste episoade sunt caracterizate de simptome extreme care interferează cu funcționarea zilnică.

Depresia clinică sau un episod depresiv major poate include oricare dintre următoarele  simptome :

  • simțindu-se tristă de cele mai multe ori
  • senzație de oboseală sau de energie scăzută în cea mai mare parte a zilei
  • pierderea interesului pentru activitățile de care sa bucurat odată
  • modificări ale apetitului, scădere în greutate sau creștere în greutate
  • probleme de concentrare
  • dificultăți de somn
  • simțindu-se fără valoare
  • simțindu-se neputincios sau fără speranță
  • dureri de cap inexplicabile, probleme cu stomacul sau dureri musculare/scheletice
  • gânduri de moarte sau sinucidere

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

Anxietate

Anxietatea este o experiență umană normală. De fapt, este considerat un răspuns benefic în anumite situații. De exemplu, situațiile periculoase declanșează anxietate sub forma unui răspuns de stres de luptă sau fugi, care este necesar pentru supraviețuirea noastră. Sau, uneori, anxietatea ne oferă impulsul necesar de care avem nevoie pentru a duce lucrurile la bun sfârșit.

Deși este destul de clar că anxietatea este normală și chiar benefică, pentru unii oameni devine o problemă. Și, atunci când anxietatea devine o problemă, efectele pot fi fizice, emoționale și comportamentale. Simptomele dumneavoastră pot duce la o tulburare de anxietate dacă sunt 1  :

  • severă sau durează mult timp
  • disproporționat cu situația în cauză
  • provocând comportamente extreme (adică evitarea ) pentru a reduce anxietatea

De asemenea, trebuie remarcat faptul că anxietatea poate fi un aspect central al depresiei, provocând o depresie anxioasă sau agitată.

Tratament

Simptomele depresiei și anxietății sunt tratabile. Studiile arată că medicamentele și/sau psihoterapia

( terapie de vorbire) sunt eficiente pentru majoritatea indivizilor.

După cum sugerează și numele, antidepresivele sunt folosite pentru tratamentul depresiei. Acum este clar că, pe lângă îmbunătățirea stării de spirit, antidepresivele au și un efect anti-anxietate. Se crede că antidepresivele afectează anumiți (mesageri chimici) din creier, rezultând o stare de spirit mai bună și mai puțină anxietate. Astăzi, antidepresivele sunt alegerea obișnuită a intervenției medicamentoase pentru tulburările depresive majore și tulburările de anxietate.

Terapia cognitiv-comportamentală ( TCC ) este o formă de psihoterapie care s-a dovedit a avea succes în tratarea depresiei și a tulburărilor de anxietate. CBT combină conceptele fundamentale ale terapiei comportamentale și ale terapiei cognitive.

Termenul „cognitiv” se referă la procesul nostru de gândire și reflectă ceea ce gândim, credem și percepem. Împreună, CBT 4 se concentrează asupra comportamentelor și gândurilor noastre și asupra modului în care acestea contribuie la simptomele și dificultățile noastre actuale.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Când depresia și anxietatea apar împreună

3 comentarii la „Când depresia și anxietatea apar împreună

Lasă un răspuns

Derulează în sus